top of page

LIEKE

VAN DER

VEGT

THE MIDNIGHT SPECIAL | Performance

mns poster.png
Midnightspecial_BoslabTheaterfestival_FotoSjoerdDerine_DSC07366.jpg
Midnightspecial_BoslabTheaterfestival_FotoSjoerdDerine_DSC06925.jpg
Midnightspecial_BoslabTheaterfestival_FotoSjoerdDerine_DSC07384.jpg
Midnightspecial_BoslabTheaterfestival_FotoSjoerdDerine_DSC06973.jpg

THE MIDNIGHT SPECIAL | Performance

Collectief werk | 2022

Als de schemering het bos in kruipt en de avond valt, beginnen de dingen te veranderen. Koplampen werpen lange schaduwen tussen de bomen. Wacht… stond daar nou iemand op de weg? De ontvangst van de radio verzwakt, er zit ruis op de zender. Een vrouw grijnst dubbelzinnig. Een vreemde ontmoeting wringt met alles wat je dacht te weten over het donker.

THE MIDNIGHT SPECIAL is een beeldende, performatieve locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt onderzoeken welke kenmerken ‘angst’ met zich meedraagt en hoe universeel deze angsten zijn.

 

FOR ENGLISH VISITORS

As the dusk settles in, and the night falls, things start to change. A car’s headlights pierce through the woods. Wait… was that a person on the road ahead? A radio loses range. A woman grins broadly. A strange encounter challenges everything you thought you knew about the dark.

THE MIDNIGHT SPECIAL is a visual performance about fear and darkness, inspired by fairytales, myths and other work of artists who romanticize obscurity. Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt explore the meaning of fear and how fundamental it is to our being.

 

OVER DE MAKERS

Laila Claessen maakt theater, film en installaties zowel solo als in collectief verband. Vaak met tekst als basis creëert ze associatieve beelden in een vormelijke wereld. Ze werkt vanuit de duisternis en duikt graag in de tragiek van het mens zijn. Verbeelding versmelt met zelfbewustzijn en vormt zich tot een cute but creepy, maar vooral ontwapenende mash-up. Gehuld in een mix van zwarte humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf in hele kromme bochten wringen op zoek naar betekenis, maakt ze gebruik van fantasie als een haast tastbaar materiaal.

Lieke van der Vegt (Ommen, 1997) is in 2020 afgestudeerd als performer aan de Toneelacademie Maastricht. Als beginnend performancekunstenaar en theatermaker, noemt ze zichzelf graag de tovenares van de verbeelding. Ze balanceert op de grenzen van ervaringstheater en beeldende kunst, tussen theatraal en museaal in. Haar werk ontstaat vanuit een speelse verwondering en nieuwgierigheid naar de wereld. Met de slimheid en muzikaliteit van vorm, ritme en licht, transformeert ze een ruimte tot een betekenisvolle beleving. Ze werkt vanuit een verlangen om de toeschouwer een virtuoze ervaring mee te geven en zoekt naar een vertaling van onze authentieke, onversneden binnenwerelden. De ‘magie’ die daar schuilt, wil ze vangen.

Just van Bommel (Groningen, 1999) studeert in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht. Zijn werk komt vaak voort uit een ergernis of fascinatie voor gevestigde normen. Hij/ ik maakte veel (licht-ironisch) werk rond grote onderwerpen, de liefde en (mijn angst voor) de dood zijn mijn lievelings. Via die overkoepelende thema’s maak ik zo oprecht mogelijke, over-dramatische, vaak mega persoonlijke maar ook mega gestileerde showtjes, die graag spectaculairder hadden willen zijn. Door mezelf niet te serieus te nemen in mijn megalomane inhoud en vorm, probeer ik dingen te maken waar je een beetje om kan huilen en een beetje om kan lachen.

 

Duur: 40 minuten

 

Data: 

2 t/m 13 augustus - Boslab Theaterfestival, Amsterdamse Bostheater - https://bostheater.nl/makers/the-midnight-special/

29 en 30 - Theaterfestival Cultura Nova Festival, Heerlen - https://cultura-nova.nl/voorstellingen/the-midnight-special/

Credits:

Concept en spel: Lieke van der Vegt, Laila Claessen, Just van Bommel 

Sound design: Bauke Moerman en Mauro Casarini 

Production manager: Annee Seders 

Artistic coach: Thomas Dudkiewicz 

Costume design: Nine van Weert

Poster photography: Bas de Brouwer

Poster design: Hannes Schievink

Foto's: Sjoerd Derine

 

bottom of page